Elegant and Understated Home
This sophisticated modern classical home of 10,000sq ft has been designed to create a beautiful home that makes the most of its site. The dwelling is intended to appear elegant yet understated from the roadside. A lot of accommodation had been hidden behind the simple façade mean the house had quite a deep plan. The house had been laid out so that the accommodation radiates from the central helical staircase, which is lit from above allowing light to penetrate deep into the core of the house. The house is entered through a circular hallway with the main spine taking you to the central elliptical space, with the same axis continuing to provide access to the gardens beyond. The southern side of the property, to the left of the main axis houses the kitchen/dining/living areas, which open onto a sheltered suntrap courtyard. From here there are also views through to the garden on the west. At right angles to the main axis, radiating from the helical staircase is a secondary axis which leads to a second rear staircase and other ancillary accommodation. At first floor level, a substantial master bedroom suite links from the front to the back of the dwelling, east to west. It includes his and hers dressing and en-suite areas. In addition to this there are another four bedrooms, all with adjoining dressing rooms and en-suites, with a feature circular guest bedroom over the front vestibule. To the garden side, a classical covered arcade provides shelter for garden entertaining; barbecuing etc. this also provides access to the main terrace area which runs the full length of the west elevation of the house. Six metre wide steps, on the main axis from the front door, lead to the sunken garden. The house may appear classical and retro in appearance yet it is super insulated with 200mm thick cavities with exceptional air tightness and attention to cold bridge detailing. The dwelling is designed to be simple and bright with 3.3m high ceilings, allowing light to penetrate deep into the house. It boasts natural Bangor Blue slates, hardwood sliding sash windows, bespoke French doors and joinery detailing. The ground floor has a marble finish throughout with classical patterns and borders, and this continues through to the central hallway and up the helical stair.

By continuing to browse this site, I agree Des Ewing Residential Architects and the Houzz group may use cookies and similar technologies to improve their respective products and services, serve me relevant content and to personalise my experience. Learn more about the Des Ewing Residential Architects's Privacy Policy and Houzz's Privacy Policy.